Predstavitev

Smo mlado podjetje z dolgoletno družinsko tradicijo mizarstva, ki smo razvili inovativen način gradnje masivnih lesenih objektov sodobnega videza.
Poleg tega pa izdelujemo tudi vso notranjo opremo iz masivnega lesa in ostalih materialov.

Z razvojem smo se začeli ukvarjati leta 2006 in naslednje leto zgradili prvo vzorčno hišo za lastne potrebe. Hišo smo zgradili iz štiri-stransko obdelanih plohov širine 17.5 cm. Na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili v času gradnje pa smo leta 2011 za gradnjo hiše v Podljubelju razvili izboljšano verzijo gradnje masivnih lesenih objektov.

Vogalni sklop

Vogalni sklop

Prvotni način smo izboljšali s tem, da smo širino plohov spremenili iz 17.5 na 20 cm, kar znese 2 decimetra. To se upošteva že pri načrtovanju hiše tako da se vse mere zaokroži na decimetre. Na podlagi tega izdelamo kosovnico in predhodno vse elemente krojimo na točne mere, ki so decimetrske npr. 100, 110, 120 itd. S tem  smo poenostavili in skrajšali čas montaže. Sestavnim elementom smo dodali tudi utore za peresa kar nam omogoča natančno sestavljanje. Pri sestavljanju se elementi zalepijo in fiksirajo z žeblji in vijaki tako, da dobimo celotno konstrukcijo praktično v enem kosu in s tem preprečimo, da bi zaradi delovanja lesa ob spremembi vlage prišlo do trenja in ustvarjanja zvoka-škripanja.

Za gradnjo se uporablja tehnično suh les smreke, ki ima vse lastnosti, potrebne za kvalitetno bivanje. Tako z eno gradbeno fazo dobimo hišo, ki je iz zunanje in notranje strani gotova. Hiša je sodobnega videza in jo lahko umestimo v prostor v vsakem okolju.

Glede na našteto in vse višjo okoljsko zavest, ko se iščejo trajnostne rešitve glede okolja in energije je to inovativna rešitev, kako z malo vložene energije zgraditi kvalitetno hišo. Pri obdelavi lesa se porabi minimalno energije, velikost posameznih elementov pa je praktična.

V času uporabe je hiša varčna, po prenehanju uporabe pa se hiša reciklira in uporabi za energijo.
Lahko zaključimo, da gre za eno od rešitev uporabe lesa pri gradnji masivnih lesenih objektov, ki je enostavna, kvalitetna, naravna in trajnostna.

Bookmark and Share