Masivna hiša

.

Gradnja masivne lesene hiše, Galerija več hiš

Gradnja

Za gradnjo lesenih objektov uporabljamo štiristransko obdelane elemente lesa smreke, širine 20 cm, ki so iz tehnično suhega lesa in predhodno krojeni na decimetrske dolžine. Pri sestavljanju hiše se elemente zlepi in pritrdi z žeblji in vijaki. Z lepljenjem dosežemo da pri delovanju lesa ob spremembi zračne vlage ne pride do trenja med posameznimi elementi in posledično ustvarjanje zvoka-škripanja, s tem pa dosežemo tudi trdnost konstrukcije. Za lepljenje uporabljemo belo mizarsko lepilo D3-vlagoodporno ali Purbond. S tem dobimo konstrukcijo, ki je praktično v enem kosu in ima lastnosti lepljenih nosilcev. Sestavljena hiša ima sodoben videz in je zato primerna za gradnjo tudi v urbanem okolju.

ProfilnaDeska

Profilna deska

Kadar želimo drugačen zunanji ali notranji videz lahko masivno leseno steno kombiniramo z ostalimi materiali, ki imajo podobne lastnosti kot les, pri montaži pa moramo upoštevati delovanje le-tega. Za dodatno izolacijo na zunanji strani lahko uporabimo npr: naravno izolacijo iz trstike v obliki plošč+apneni omet, ter eko izolacijo-plošče iz lesnih vlaken+mineralni omet. Lahko pa uporabimo tudi vse ostale sisteme ki so difuzijsko odprti in omogočajo dihanje celotne konstrukcije.

Na notranji strani za izdelavo stropov in nenosilnih predelnih sten lahko uporabimo naravni ilovnatiomet ali gips plošče s tem pa dobimo kombinacijo lesenih sten in svetlih stropov.

Za gradnjo uporabljamo les domače smreke, ki je zrastel v teh podnebnih razmerah in je tudi po vgradnji v istem okolju, obenem pa je zaradi majhne gostote-teže tudi dober izolator.

Prednosti

Največja prednost pri gradnji z lesenimi elementi Masivca je v tem, da se za gradnjo uporablja les, ki je naraven material in ima vse lastnosti, ki jih rabimo za kakovostno bivanje. Prednost te gradnje pa je tudi v tem da, ko je hiša sestavljena je praktično gotova, saj 20 cm debele zunanje stene predstavljajo zadovoljivo izolacijo.

Vogal - sestava

Vzdrževanje

Lahko se odločimo za naraven les brez dodatnih premazov na notranji in zunanji strani, saj je les tehnično suh in načeloma ne potrebuje dodatne zaščite. Les na zunanji strani sčasoma posivi in s tem ustvari naravno zaščito. To je najbolj ekonomična rešitev. Priporočljivo pa je les na zunanji strani zaščititi z osnovno zaščito, ki les ščiti pred glivami in insekti( n.p.r. Silvanolin ali Borosol). Ni pa priporočljivo les barvati z lazurnimi premazi, ker nam pri obnavljanju teh povzročijo veliko dela in stroškov. Na notranji strani pa za zaščito lesa pred umazanijo lahko uporabljamo naravna olja in voske za les, ki jim lahko dodamo naravne pigmente s katerimi lahko les posvetlimo in s tem ustvarimo uv zaščito. S tem pa ohranimo tudi vse naravne lastnosti lesa.

Pomembno

Kljub temu, da se hiša zgradi iz tehnično suhega lesa, moramo pri zaključnih fazah izdelave upoštevati, da je les živ material, ki ob spremembah vlage v zraku nenehno spreminja svojo obliko; – krčenje in raztezanje. Zato moramo to upoštevati pri vgradnji stavbnega pohištva in izbrati primeren način vgradnje. Stavbno pohištvo ne smemo pritrditi s sidri – vijaki, ker zaradi delovanja masivne lesene stene lahko pride do deformacije stavbnega pohištva. Predvideti pa moramo tudi dovolj velik razmak nad okni ( med oknom in steno), cca. 3 cm. Zapolnimo jo s Purpeno, ki ima elastične lastnosti in je prožna( AIRFIX P Pichler). Tudi pri izdelavi predelnih sten moramo upoštevati delovanje lesa in jih vgraditi tako, da ne onemogočimo delovanja nosilnih sten po višini. Pri objektih iz masivnega lesa moramo zagotoviti tudi dovolj velik napušč strehe, da s tem preprečimo stalno izpostavljenost padavinam – vlagi in s tem zagotovimo normalne pogoje za obstojnost in izgled lesa.

Načrtovanje

Pri načrtovanju objektov moramo upoštevati, da se elementi režejo na decimeterske dolžine, zato moramo temu prilagoditi tudi zunanje mere objekta, odprtine za okna in oddaljenost okna od vogala in razmak med posameznimi okni,(n.p.r. 10, 20, 30, 40, 50, cm i.t.d).

Ponudba

Osnovna izvedba je lesena konstrukcija, ki zajema zunanje stene debeline 20cm. iz masivnega lesa smreke in notranje nosilne predelne stene, stropno konstrukcijo iz lepljenih nosilcev in strešno konstrukcijo z veterno zaporo in letvami za kritino.
Cena: Za kvadratni meter je cca. 400€, odvisno od lokacije in zahtevnosti objekta.

4. podaljšana gradbena faza

Je objekt, ki je zaprt in z zunanje strani gotov. Zajema strešno kritino z obrobami in žlebovi, izolacijo podstrešne, okna in vrata z izdelanimi okenskimi zaključki na notranji in zunanji strani ter okenskimi policami. Na zunanji strani je objekt zaščiten z osnovno zaščito pred glivami in insekti.
Cena: Za kvadratni meter je cca. 550€, odvisno od vrednosti vgrajenih materialov.


Bookmark and Share