Notranjost

Notranje stene, elektroinštalacije in izolacija

Bookmark and Share

Streha

Zdaj je pa gradnja hiše prišla do te faze, da je od glavne konstrukcije ostala samo še streha. To je pa delo za mojstre tesarje, ki to delo najbolje obvladajo.

Bookmark and Share

Mansarda

Po uspešno nameščenih stropnikih nadaljujemo z mansardo. Tu je višina sten le 130cm. Na severni in južni strani pa so z vsakim centimetrom plohi krajši.

Bookmark and Share

Gradnja napreduje

Delo v pritličju gre h koncu

V naslednjih dneh se gradnja hiše nadaljuje. Sedaj se dela že na takšni višini, da je potrebno postaviti oder. Hitrost gradnje je tu še bolj odvisna od usklajenosti in organizacije.

 Stropniki

Po enem tednu gradnje so na vrsti že stropniki. Tako se gradnja v pritličju končuje in se bo nadaljevala v mansardi.

Bookmark and Share

Gradnja 3.dan

Nov dan, ura je 7 zjutraj in mi smo že na gradbišču. Prejšnji dan smo dobro začeli, danes pa nadaljujemo. Sedaj so na vrsti okna. To pomeni krajši plohi, obenem pa je tudi potrebno postaviti dodatne profile za poravnavo. S tem bomo zagotovili, da bodo odprtine za okna pravokotne.

Na slikah so vidni zabojniki piva. To je odličen podstavek za postavitev desk, ko se dela malo višje. Sicer pa je najboljša osvežitev voda.

Bookmark and Share

Gradnja 2.dan

Ko smo pripravili vse potrebno opisano v prejšnjih prispevkih pa lahko začnemo z bolj intenzivnim delom. Vremenska napoved je odlična, mogoče bi si želeli kakšno stopinjo manj. Ampak se ne bomo pritoževali. Konec julija je tudi že bilo deževno, kar pa seveda za delo zunaj ni nič kaj dobro.

Torej klet je zazidana, lesena osnova postavljena v “vaservago” in privijačena v beton. V soboto zjutraj smo začeli z delom. Nekaj materiala smo imeli že na gradbišču. Za eno traktorsko prikolico pa smo ga še pripeljali. Priključimo še krožno žago in kompresor na elektriko in smo nared. Pa še en star radio, da ne bomo poslušali samo udarjanje kladiv. Del obvezne opreme je tudi slamnik, ki poskrbi za senco na žgočem soncu. In seveda zadostne količine vode, da se lahko odžejamo.

Pregledamo teren in se razporedimo po prostorih. Žiga in Jernej prevzameta severni del, Primož in Robi južnega, mojster Drago pa skrbi, da delo teče nemoteno. Pa seveda pripravlja material in ga obdeluje kjer je to potrebno. Delo zelo dobro napreduje, saj so dopoldan že vse stene presegle višino pol metra. Glede na to, da sonce pripeka in je potrebno vsake toliko časa “pobegniti” na ohlajanje v klet smo z doseženim zelo zadovoljni. Ob dveh gremo na zasluženo kosilo, kjer se tudi dogovorimo kako bomo delali naprej.

Popoldanska izmena zopet napreduje zadovoljivo. Ob šestih popoldan smo že prišli do višine oken. Z delom smo za ta dan zaključili. Naslednje dni bo šlo vse samo še hitreje, saj zaradi oken potrebujemo manj materiala.

Bookmark and Share

Začetek gradnje

Za vsako gradnjo je pomembna dobra priprava. To vključuje pripravo materiala – plohov, kakor tudi postavitev na betonsko podlago.

Priprava materiala

Obdelane plohe, ki nam jih je pripravil zunanji izvajalec najprej skrbno pregledamo in izločimo vse večje nepravilnosti – grče. Nato vse skupaj narežemo na predhodno določene dolžine. Dimenzije so seveda odvisne od dolžin sten oziroma posameznih sklopov. Z upoštevanjem tega lahko dobimo potrebne dolžine s kombinacijo dveh ali več plohov.

Plohi - rezanje na dolžine

Plohi - rezanje na dolžine

Priprava podlage

Zelo je pomembno, da se osnovna postavitev lesenih plohov izvede natančno. Plohi morajo biti postavljeni v nivo, dimenzijsko se morajo natančno prilegati načrtu. Kot pomoč se v vogale pokončno postavi vodila s pomočjo katerih uravnavamo morebitna odstopanja zaradi odstopanj materiala.

Postavitev lesene osnove

Postavitev lesene osnove

Bookmark and Share

Predpriprava

Ker ima bodoča hiša tudi klet, je najprej potrebna izdelava le te. Klet se gradi klasično, to je armiran beton in betonski zidaki. Na koncu pa še betonska plošča kot strop oziroma podlaga za leseno nadgradnjo.

Bookmark and Share

Hiša Brdo

Gradnja lesene masivne hiše Brdo – 2012

Opis projekta

Gradi se  enostanovanjska hiša tlorisa 10m x 7m. Hiša bo stala v vasi Brdo, ki leži med Tržičem in Ljubnim.

Načrt

Slika načrta hiše

Za lažje delo pri montaži oz. sestavljanju hiše smo izdelali maketo v merilu 1:10. Tako se že na sami maketi lahko razbere pravilne dimenzije, saj jih samo pomnožimo z 10.

Bookmark and Share